Ancient Indian History MCQ for UPSC and SSC

The UPSC, SSC and state competitive exams history question and answer in both Prelims and Mains. The History topics are closely related to Heritage and Culture, particularly when studying History for IAS. The following are the important question to study from Ancient Indian History:

Q1. What was the ruling period of Chalukyas of Badami ?

  1. 500 A.D. – 550 A.D.
  2. 550 A.D – 650 A.D.
  3. 543 A.D – 757 A.D.
  4. 545 A.D – 700 A.D

Answer C.  543 A.D. – 757 A.D.

Q2. Which Ashokan inscription mentions five contemporary Hellenic Kings?

  1. Major Rock Edict XI
  2. Major Rock Edict XII
  3. Major Rock Edict X
  4. Major Rock Edict XIII

Answer D.  Major Rock Edict XIII

Q3. Which of the following book is considered as the ‘Odyssus of Tamil poetry’?

  1. Tirukkural
  2. Manimekalai
  3. Silappadikarma
  4. Jivaka Chintamani

Answer B.  Manimekalai

Q4. With which among the following places, the twenty third Jain Tirthankara was associated?

  1. Vaishali
  2. Kausambi
  3. Varanasi
  4. Sravasti

Answer C.  Varanasi

Q5. With which among the following places, the twenty third Jain Tirthankara was associated?

  1. Nemi Natha
  2. Mahavira
  3. Parshvanath
  4. Malinath

Answer C.  Parshvanath

Q6. Who presided Second Buddhist Council?

  1. Mahakassapa
  2. Vasumitra
  3. Moggliputra Tissa
  4. Sabakami

Answer D.  Sabakami

Q7. The title “Paramasaugata” was adopted by _?

  1. Bhaskar Varman
  2. Shashanka
  3. Rajya Vardhana
  4. Harsha

Answer C.  Rajya Vardhana

Q8. Dashkumarcharitam was composed by whom?

  1. Bharavi
  2. Dandin
  3. Varahmihira
  4. Kalidas

Answer B.  Dandin

Q9. The Kalinga war was fought in which year of Ashoka reign?

  1. 8
  2. 7
  3. 9
  4. 5

Answer A.  8

Q10. Which among the following Gupta emperors called himself “Lichchhavi-dauhitra”?

  1. Shrigupta
  2. Samudragupta
  3. Chandragupta I
  4. Chandragupta II

Answer B.  Samudragupta